Koffiecups
Koffiecups | Bontekoe Blend – Espresso Roast
| Intensiteit: | |
| Body: | |
| Aciditeit: |
Koffiecups
| Intensiteit: | |
| Body: | |
| Aciditeit: |
Hoe smaakt ‘ie? Zoals in de zaak. Maar dan thuis.
Smaak: vol, zachtbitter, pure chocolade
Ideaal voor: espresso, ristretto, lungo
Ook geschikt voor: filterkoffie (cup in mok, heet water erover – old school)
Voor als je thuis gemak wilt, maar geen smaak wilt inleveren.
We branden deze blend speciaal voor de liefhebber van een krachtige espresso. In de Bontekoe Blend komen twee wereldklasse bonen samen:
India Monsooned Malabar – vol, zacht en uniek verwerkt.
Colombia Excelso – langzaam gerijpt in de schaduw, complex en rijk.
Onze Espresso Roast is donkerder gebrand dan onze Medium Roast. Daardoor heeft hij die volle body en die pure chocoladetoon waar je naar snakt op maandagochtend. Of donderdagavond. Of altijd, eigenlijk.
Twee bonen. Twee verhalen. Eén krachtige espresso.
Extra info
India Monsooned Malabar
De kleur, vorm en grootte van de India Monsooned Malabar bonen, evenals de aroma en smaak zijn het resultaat van speciale bewerkingen na de oogst. Koffie uit India werd in het verleden verscheept naar Europa in houten zeilschepen. De reis rond Kaap de Goede Hoop nam vier tot zes maanden in beslag voordat de finale bestemming werd bereikt. De koffie, opgeslagen in een vochtig en vaak heet ruim, onderging tijdens de lange reis een verandering. De bonen namen vocht op uit de omgeving. De kleur van de koffie veranderde van heldergroen naar bleek goud en de aciditeit verdween vrijwel. Dit “Monsooning”-proces werd later en wordt nog immer door indiase producenten systematisch gekopieerd met als doel de vertrouwde smaak van de historische reizen naar de Europese havens te evenaren. Tegenwoordig bestaat het “Monsooning”-proces uit het blootstellen van ongebrande koffiebonen aan vochtige moessonwinden in goed geventileerde opslagplaatsen gelegen aan de westkust van India. Tijdens het 12-16 weken durende proces absorberen de bonen vocht in fasen, opzwellend tot bijna het dubbele van hun oorspronkelijke grootte en ontwikkelen kleuren variërend van bleek goud tot lichtbruin. Het eindresultaat is een speciale, unieke smaak.
Colombia Excelso – regio Santander
Onze Colombia Excelso is afkomstig uit de regio Santander in het noord-oosten van Colombia. De koffie wordt geteeld op een hoogte vanaf 1200 meter boven zeeniveau. De koffie wordt ‘shade-grown’ geproduceerd onder bomen en struiken. Schaduwteelt helpt bij het creëren van een omgeving met stabielere en koelere temperaturen. Bij lagere temperaturen rijpt de koffiebes langzamer. Dit stimuleert de ontwikkeling van meer complexe suikers in de vrucht evenals een uniformere rijping van de boon. In totaal heeft de regio Santander ongeveer 50 duizend hectare welke ingezet wordt voor koffieteelt. De ruim 30.000 koffieproducenten vertegenwoordigen om en nabij 5% van de koffieproducenten op nationaal niveau.
De grote meerderheid van de koffieproducenten (55%) in Santander heeft minder dan een hectare beschikbaar voor koffieteelt. Vaak betreft het kleine familiebedrijven. De meeste producenten hebben geen eigen verwerkings mogelijkheid. Na een dag oogsten worden de bessen getransporteerd naar een centraal depot alwaar de bessen worden ontdaan van hun vruchtvlees middels de ‘fully washed’ methode en vervolgens worden gedroogd. Zoals overal ter wereld wordt dit type kleine familiebedrijven steeds meer bedreigd. De ouders worden ouder en de kinderen hebben er geen belang bij om de koffieactiviteiten van hun ouders over te nemen. Deze trend zal de koffieproductie in Colombia onder toenemende druk zetten.



Wij zijn genomineerd voor de Van der Valk publieksprijs van het Westfries Ondermersgala! Stemmen jullie ook op ons?

Daarom krijg je 10% op je eerste bestelling om het zelf onze koffie proeven.